Merhaba!
Sayfamızdaki projeleri gördün ama tam olarak nasıl başvuracağını bilemedin sanırım. Tam yerine geldin!
Sizler için bu küçük başvuru rehberini hazırladık. Tamamını okumayı ve gerekli adımları tamamlamayı unutma!
Kendine uygun olduğunu düşündüğün tüm projelere başvuru yapabilirsin! Başvurularda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Erasmus+ Gençlik Programının kuralları ve tam olarak ne olduğunu anlatan soru ve cevapların bulunduğu sıkça sorulan sorular sayfamızı inceleyerek bu yazıya başlamanı tavsiye ederiz. Sıkça sorulan sorular sayfasına ulaşmak için buraya tıkla!
Gelelim nasıl başvuru yapacağına…
Erasmus+ Gençlik Programları projelerine başvuru yaparken kullanılan standart bir format bulunmamaktadır.
Her ilanın detayında ayrı ayrı nasıl başvuru yapacağınız belirtilmiştir!
İlanları Erasmus+ Projeleri adlı sayfamızda bulabilirsin!
Genellikle başvuru usulü 3 farklı şekildedir:
1. BAŞVURU TÜRÜ: MOTİVASYON MEKTUBU VE ÖZGEÇMİŞ İLE BAŞVURMAK
Projelerin çoğunda motivasyon mektubu ve özgeçmiş kullanarak başvuru yapabilirsin. Motivasyon mektubu ve özgeçmişini hazıladıktan sonra ilan detaylarında paylaşılan adrese mail olarak göndermen yeterlidir! Özgeçmişini Europass formatında hazırlamayı unutma! Motivasyon mektubu için ise standart bir format yoktur! Yaratıcılığını konuştur, rakiplerinden bir adım öne geç!
Motivasyon mektubu nasıl hazırlanır? Cevabını buraya tıklayarak sıkça sorulan sorular adlı sayfamızda bulabilirsin!
Europass formatında özgeçmiş hazırlamak için ise buraya tıklayarak Europass’in web sitesine ya da buraya tıklayarak 29 farklı dilde hazırlanmış örneklere ulaşabilirsin!
2. BAŞVURU TÜRÜ: BAŞVURU FORMUNU DOLDURMAK
Bazı proje koordinatörleri motivasyon mektubu ve özgeçmiş yerine bir başvuru formu ile adayların başvuru yapmasını isterler. Başvuru formlarında sorulan sorular aslında motivasyon mektubu ve özgeçmişlerinizde yazdığınız bilgilere denktir. Kısacası sizin kişisel bilgilerinizin yanı sıra motivasyonunuzu ve neden o projeye katılmak istediğinizi öğrenmek isterler. Bu tür başvurular genelde çok tercih edilmese de çoğu adayın aynı motivasyon mektubu ve özgeçmişi kopayalaması nedeniyle ülkemizdeki proje koordinatörleri tarafından sık sık kullanılır.
3. BAŞVURU TÜRÜ: AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI PLATFORMU ÜZERİNDEN BAŞVURU
Yakın zamanda hayatımıza giren bu platform gün geçtikçe popüler hale gelmektedir. Aslında bu platformun bir sosyal medya hesabınızdaki profilinizden pek farkı yoktur. Bu platforma üye olarak kişisel bilgilerinizi paylaşırsınız. Ardından size genel motivasyonunuzu ölçecek sorular sorulur ve bu sorulara verdiğiniz cevaplar kayıt altına alınır. İşte bu kadar basit! Şimdi tüm bilgilerinizi girdiğinize göre artık projelere başvuru yapabilirsiniz. Tek seferde bilgileri paylaşmanız yeterli olup her proje için ayrı ayrı bilgi paylaşımına gerek yoktur! Profilinizi bir kez oluşturduktan sonra her proje için sadece “BAŞVUR” (APPLY) seçeneğine tıklamanız yeterlidir.
Avrupa Dayanışma Platformuna ulaşmak için tıklayınız.
BAŞVURULARINIZ İÇİN İPUÇLARI ADLI YAZIMIZI OKUMAYI UNUTMAYIN!
BAŞVURU SONUÇLARI HAKKINDA
Erasmus+ Gençlik Programı başvurunuzu tamamladıktan sonra sabırla beklemeye başlıyorsunuz. Başvurunuzun ulaştığına dair bir mail alabilirsiniz de almayabilirsiniz de. Başvurusu olumlu sonuçlanan (kabul edilen) kişiler ile mutlaka iletişime geçilir. ancak başvurunuz olumsuz ise sizinle iletişme geçilmemesi muhtemeldir. Bazı projelerde başvuru sayısı çok yüksek olduğundan koordinatörler bu iş için mesai harcamak istemezler.
Alacağınız olumsuz yanıtlar moralinizi bozmasın ve motivasyonunuzu düşürmesin! Projelere sizin gibi yüzlerce başvuran genç olabileceğini hatırlayın. Ancak şunu da hatırınızdan çıkarmayın: Eğer bu projeler için kararlıysanız ve kararınızdan vazgeçmezseniz, mutlaka bir projeye katılacağınızdan emin olun.
GELELİM GENÇLİK PROGRAMININ ALT BAŞLIKLARININ NELER OLDUĞUNA!
1. GÖNÜLLÜLÜK (ESC) PROJELERİ
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI (EUROPEAN SOLIDARITY CORPS)
Avrupa Dayanışma Programı, gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurtdışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.
Program, daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen ve mevcut Erasmus+ altında yer alan Gönüllülük programına ve diğer AB finansman programlarına artı değer katmaktadır.
İstediğiniz bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 1 yıla kadar sürede yer almanızı sağlayan bir faaliyettir. Program 18-30 yaş arasındaki tüm gençlerimize açıktır ve başka yar bulunmamaktadır! Programın amacı, Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir.
Bu programa başvuru yaparken sizden bir gönderici kurum istenebilir. Bu durumda ülkemizden bir gönderici kurum bulmanız gereklidir. Başvuru formunda ya da ilan detaylarında gönderici kurum bilgisi göndermeniz istenmemiş ise bulmanıza gerek yoktur.
Ülkemizde bu alanda akredite olmuş gönderici kurumların bilgilerine buraya tıklayarak ulaşabilirsin!
2. GENÇLİK DEĞİŞİMİ PROJELERİ
Gençlik Değişimleri, farklı ülkelerden genç gruplarına bir araya gelme ve birbirlerinin kültürleri hakkında öğrenme fırsatı sunar. Gruplar, karşılıklı ilgi duyulan bir konu etrafında Gençlik Değişimini birlikte planlarlar. Gençler bu Eylem ile yurt dışındaki projelere katılabildikleri gibi yurt içinde de uluslararası projeler yapabiliyorlar. Bir Gençlik Değişimine katılmak için yabancı dilinizin çok iyi seviyede olması da gerekmiyor.
• Katılımcılar 13-30 yaş arasındadır, grup liderleri için yaş sınırı yoktur.
• Esas faaliyet seyahat günleri hariç en az 5 ve en fazla 21 günde gerçekleştirilir.
• Grup liderleri hariç en az 16 ve en fazla 60 katılımcı ile gerçekleştirilir.
• Grup liderleri hariç her grupta en az 4 katılımcı olmalıdır.
Bu faaliyet alanında başvuru yaparken sizden temsil ettiğiniz organizasyon bilgisi istenir. Bu organizasyon bir dernek, vakıf vb. olabileceği gibi bir öğrenci kulubü de olabilir. Temsil ettiğiniz bir organizasyonun olmaması başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.
3. EĞİTİM KURSU PROJELERİ (GENÇLİK ÇALIŞANLARININ HAREKETLİLİĞİ PROJELERİ)
Bu faaliyet, gençlik çalışmalarında ve kuruluşlarında aktif kişilerin eğitimini, özellikle deneyimlerin, uzmanlığın ve aralarında iyi uygulamaların yanı sıra uzun süreli kalite projeleri ile ortaklıklar ve ağların oluşmasını sağlayacak faaliyetlerin değişimini destekler.
• Yaş sınırı yoktur.
• Esas faaliyet seyahat günleri hariç 2 gün ile 2 ay arasında gerçekleştirilir.
• En fazla 50 katılımcı dahil edilir.
Bu faaliyet alanında başvuru yaparken sizden temsil ettiğiniz organizasyon bilgisi istenir. Bu organizasyon bir dernek, vakıf vb. olabileceği gibi bir öğrenci kulubü de olabilir. Temsil ettiğiniz bir organizasyonun olmaması başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.
Eğitim kursu projelerine başvururken sizden içeriği anlayabilecek kadar yabancı dil bilgisi istenir. Ancak bunu belgelemeniz istenmez!
4. YAPILANDIRILMIŞ DİYALOG PROJELERİ
Gençler kendileri için üretilen politikaların şekillenmesine hangi ölçüde katılabiliyorlar? Geleceğin Türkiye’si ve Avrupası için seslerini ne kadar duyurabiliyorlar? İşte “Yapılandırılmış Diyalog” faaliyeti, tam da bu sorulardan yola çıkarak fırsatlar sunuyor.
Bu faaliyetteki projelerin amacı gelecekte şekillenecek gençlik politikaları için kullanılabilecek sonuçlar üretmek ve tüm Avrupa’daki gençlerin demokratik yaşama katılımlarını teşvik etmektir.
Yapılandırılmış Diyalog, gençler, gençlik çalışmalarında aktif kişiler ve gençlik kuruluşları ile gençlik alanında karar alıcı olan ve gençlik politikalarından sorumlu kişiler arasında işbirliğini destekler. Çok sayıda gencin katıldığı büyük toplantı ve diğer etkinlikleri mümkün kılar.
İki temel alt faaliyet vardır:
- Ulusal toplantılar
- Ulus-ötesi toplantılar.
5. TCA EĞİTİM KURSLARI
Ulusötesi İş Birliği Faaliyetleri – TCA nedir?
(TCA – Transnational Cooperation Activities)
Ulusötesi İş birliği Faaliyetleri (TCA – Transnational Cooperation Activities), Ulusal Ajansların Avrupa çapında iş birliği yapmak ve iyi uygulamaları paylaşmak üzere düzenlediği bir çok etkinliği içermektedir. TCA faaliyetlerinin genel amacı, sistemik düzeyde Erasmus+ Programının etkisini ve kalitesini arttırmaktır.
Uygun Katılımcılar
Ulusötesi İş Birliği Faaliyetlerine katılmak için en az 18 yaşında olmak gerekmektedir. Faaliyetlere katılmak isteyenler, hem internet sitemizde, hem de SALTO (Support, Advanced Learning and Training Opportunities) Avrupa Eğitim Takvimi (European Training Calender) sayfasında, yayımlanan ilanlardaki bilgiler ve açıklamalar ışığında, aranan koşulları taşıyıp taşımadıklarını kontrol etmelidir.
Programla organize gençliğin (aktif olarak Kurum/Kuruluş/STK/Kamu/Topluluk/Gençlik Merkezi/Gençlik Meclisinde çalışan/katılımcı olan gençlerin) ve gençlik çalışanlarının öncelikli olarak desteklenmesi hedeflenmektedir. Eğitim etkinlikleri sonrasında ise kazanımların diğer gençler ve gençlik çalışanlarıyla paylaşılması ve yeni projeler hazırlanması beklenmektedir.
Dil Belgesi: TCA etkinliklerinde eğitim dili İngilizce olduğundan, etkinliklere aktif katılımın sağlanabilmesi ve etkinlikten azami düzeyde yararlanılabilmesi için başvuru sahiplerinin en az YDS/KPDS/ÜDS C(70) ve diğer eş değerlikleri düzeyde İngilizce bilmeleri gerekebilmektedir.