Sosyal Genç

Gençlik Bilgi Merkezi

AVRUPA’DA 1 YIL

HİÇ PARA HARCAMADAN AVRUPA'DA 1 YIL!

HİÇ PARA HARCAMADAN AVRUPA’DA 1 YIL!

Evet yanlış duymadınız! Hiç para harcamadan Avrupa’da bir yıl yaşayabilirsiniz. Tüm masrafların karşılandığı bir program olan Avrupa Dayanışma Programı ile dilediğiniz ülkede bir yıla kadar süren projelere katılabilirsiniz.

ŞARTLAR

18-30 yaş arasında olmak.

BAŞKA HERHANGİ BİR ŞART YOK!

Eğitim durumunuz, dil bilginiz, kültürel ya da sosyal geçmişiniz vb. hiçbir şekilde başvurunuzu etkilememektedir.

Sizler için oldukça detaylı bir yazı hazırladık. Eğer yurtdışı hayaliniz var ise sizi yazımızın devamına alalım.

NEDİR BU AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI?

Avrupa Dayanışma Programı eskiden Erasmus+ Gençlik Programları altında yürütülen Avrupa Gönüllü Hizmetinin yerine gelen ve bir nevi devamı olarak nitelendirilebilecek olan bir programdır.
Avrupa Dayanışma Programı (ESC), gençlerin kişisel, eğitsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.
Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.

AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI İLE GELEN YENİLİKLER

Gönüllüler için eski sistem ve yeni sistemde değişen iki konu var. Eski programda sadece uluslararası gönüllülük sistemi mümkünken yeni dönemde yurt içinde de gönüllülük yapılabilmektedir. Değişikliklerden bir diğeri ise yaş sınırları konusunda oldu. Eskiden 17-30 yaş arası gençler programa katılabiliyor iken yeni programda yaş sınırları 18-30 olarak güncellendi.

TEKNİK ZIMBIRTILAR

SÜRE

Program kısa ve uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kısa dönem 60 güne kadar olan projeleri kapsamaktadır. 60 gün ve fazlası ise uzun dönem olarak adlandırılmaktadır.

SİGORTA

Avrupa Dayanışma Programı kapsamındaki tüm projelerde gençlere sağlık sigortası otomatik olarak yapılmaktadır.

ULAŞIM

Projelerde katılımcıların ikamet ettikleri yerden faaliyetin gerçekleşeceği yere kadar tüm ulaşım masrafları aktarmalar dahil karşılanmaktadır. Ancak burada netleştirmemiz gereken bir konu var. Ulaşım konusundaki tüm masraflar için bir limit bulunmaktadır. Bu limitler mesafelere göre değişiklik gösterir ve ekonomik ulaşım metodları seçilmek zorundadır.

YEMEKLER

Katılımcıların yemek masrafları proje kapsamında karşılanmaktadır. Genellikle katılımcılara yemek parası verilmektedir. Yemek ihtiyaçlarınızı bu para ile karşılamanız beklenir. Eğer gideceğiniz kurumun bir yemek tesisi var ise yemek ihtiyacınızı oradan karşılamanız da istenebilir.

DİL DESTEĞİ:

Katılımcıların uzun dönem projelerde dil desteği alması gereklidir. En az üç ay olan bu dil desteği kapsamında gideceğiniz ülkenin dilinde online derslere katılım sağlarsınız. Kurum dilerse bu dersleri yüz yüze yapabilir. Ancak bunun bir dil eğitimi değil, dil desteği olduğunu unutmayınız. Tamamen sizin yerel hayatınızı kolaylaştırmak adına yapılan bir çalışmadır.

KATILIM HAKKI

Programa maksimum iki kez katılabilirsiniz. Bir kısa ve bir uzun dönem olmak üzere maksimum 14 ay programdan her genç yararlanabilir.

VİZE

Program kapsamında tüm katılımcıların vize ve alakalı tüm masrafları karşılanmaktadır.

KONAKLAMA

Projelerde standart bir konaklama şekli yoktur. Genellikle yurt, pansiyon, gönüllü evi, bir ailenin yanı vb. olabilmektedir. Bu konuyu faaliyete katılmadan önce koordinatör kurum ile görüşerek netleştirmenizi tavsiye ederiz.

YEREL ULAŞIM

Faaliyet alanı ile konaklama alanınız arasındaki ulaşım ev sahibi kurum tarafından karşılanmaktadır. Yürüyüş mesafesinde bir aralıkta iseniz tabii ki bu konuda herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Eğer yürüyüş mesafesi dışında ise sizlere aylık ulaşım masrafları kapsamında para verilebilir ya da bir toplu ulaşım kartı sağlanabilir. Bazı kurumlar yakın mesafeler için katılımcılara bisiklet sağlayabilmektedirler.

BAŞVURULAR

Bizler sitemizde projeleri paylaşmaktayız. Paylaştığımız bu projelere başvurularınızı yapabilirsiniz. Sitemizdeki projelerde o proje hakkında bulabildiğimiz tüm detayları paylaşmaktayız. Sitemizde bulunan “Proje İlanları” sayfasından ulaşabilirsiniz. Başvuru öncesinde “Nasıl Başvurulur” ve “Sıkça Sorulan Sorular” adlı sayfalarımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

CEP HARÇLIĞI

EVET! Yanlış görmediniz. Avrupa Dayanışma Programları kapsamındaki projelerde katılımcılara cep harçlığı da verilir. Cep harçlıkları Avrupa Komisyonu tarafından ülkelerin ekonomik durumlarına göre belirlenmektedir. Günlük 4-7 Euro arasında değişir.