Sosyal Genç

Gençlik Bilgi Merkezi

ROMANYA’NIN EN GÜZEL 10 YERİ

İster fantastik yemekler, ister keyifli yürüyüşler, kültürel çeşitlilik veya çalkantılı tarih arıyor olun, Romanya herkes için bir şeyler sunan pitoresk ve büyüleyici bir ülkedir. Seyahatinizi kolaylıkla planlayabilmeniz için size en güzel 10 Romanya şehri ve kasabasını seçme iyiliğini yaptık. Romanya’da seyahat etmeye başladığınızda, başka bir yere gitmek istemeyebilirsiniz.

1. Sibiu

Photo by Stefan Galescu on Unsplash

Transilvanya bölgesinde, Romanya’nın merkezine yakın bir yerde bulunan Sibiu, cennet gibi bir yer. 1191 gibi erken bir tarihte Almanlar tarafından yapılmış olan Sibiu, tarihsel olarak sınırları içinde yaşayan Almanlar, Macarlar ve Rumenlerin bir karışımına sahiptir. Bölgedeki ticaret yolu sayesinde çok önemli bir şehir haline geldi. II. Dünya Savaşı şehrin etnik yapısını değiştirirken, bölgede hâlâ küçük bir etnik Alman azınlığı var. Romanya’nın şu anki başkanı Klaus Johannis de dahil. Rumenlerin yüzyıllardır nasıl yaşadığını görmek için etnografya müzesine giden bir otobüse binin.

2. Timisoara

Zengin çeşitliliğe sahip Banat bölgesinin tarihi başkenti olan Timisoara, büyüleyici bir etnik tarihe sahiptir. Yaklaşık 800 yıldır varlığını sürdürmektedir ve bu süre zarfında Macaristan Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve son olarak Romanya’nın bir parçası olmuştur. Şimdiki nüfusun çoğunluğu Romen’dir. Ancak orada hala çok sayıda Macar, Alman ve Sırp yaşamaktadır. Farklı tarih, şehrin mimarisinde kendini gösterir, bu yüzden etrafta dolaşırken, zamanlarını Timisoara’ya yöneten tüm farklı gruplardan gelen etkileri görebilirsiniz.

3. Brasov 

Photo by Adrian Dascal on Unsplash

Bram Stoker’a Drakula’yı yazması için ilham veren kale olan Bran Şatosu’nu görmek için muhtemelen Brasov’a geleceksiniz. Ama şehrin kendisi için kalacaksınız. Transilvanya kenti olan Brasov, Neolitik dönemden beri sürekli olarak iskan edilmiş. Son bin yılın ilk yarısında Alman yerleşimciler tarafından mevcut durumuna kadar inşa edilmiştir. Her ikisi de kısa bir sürüş mesafesinde olan Peles ve Bran Kalelerine ek olarak, ziyaret edilebilecek birkaç güzel kilise vardır. Tekdüze kırmızı çatılar, dağlar ve kalın ağaç örtüleri arasında, manzaraya kusursuz bir şekilde uyum sağlayan çok az yer var.

4. Suceava

Photo by Christine Sandu on Unsplash

Suceava’da göreceğiniz manzaralar, buranın bir zamanlar kraliyet kasabası olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Aslında, Boğdan Prensliği’nin yaklaşık 200 yıllık bir başkentiydi. Bu nedenle Set Fortress of Suceava, Princely Court of Suceava ve Scheia Fortress kalıntılarını görebilirsiniz. Şehrin bulunduğu bölge olan Bukovina’nın her yerinden geleneksel yapıları görebileceğiniz açık hava Bukovina Köy Müzesi’ne de göz atabilirsiniz. Bölgeye özgü mimariye sahip birkaç kilise de dahil olmak üzere, ziyaret edilecek başka yerler de var.

5. Cluj Napoca

Photo by Lucas Sandor on Unsplash

300.000’den fazla kişiyle, Cluj Napoca veya insanların sıklıkla söylediği adıyla Cluj, tarihi merkezindeki küçük bir kasaba hissini hala eteklerindeki komünist binalardan uzaklaştırıyor. Cluj aslen 100’lü yıllarda Romalılar tarafından kuruldu, ancak daha sonra üçüncü yüzyılda, Macarlar son bin yılın başlarında Transilvanya’yı fethedinceye kadar boş bırakıldı. Ancak en çok fark edeceğiniz mimari etki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan geliyor. Çok güzel bir deneyim için şehirden biraz dışarı çıkıp bir tür yeraltı eğlence parkına dönüştürülmüş eski bir tuz madeni olan ve unutulmaz bir yeraltı gölüyle tamamlanan Salina Turda’ya gidin.

6. Busteni

Romence’de “ağaç kütükleri” anlamına gelen bir isimle Busteni’nin bu listede doğal güzelliği için yer almış olması şaşırtıcı değil. Prahova Vadisi’nde gizlenmiş ve Bucegi dağlarıyla çevrili Busteni, yıl boyunca turistler için açık hava fırsatları sunuyor. Yazın gelmek sizi güzel manzaralara sahip harika bir yürüyüşe hazırlarken, kayaklarınızı bir kış ziyareti için getirmek isteyeceksiniz. Ahşap çatılı binalar şehre bir Alp havası verir ve onları çevreleyen muhteşem dağlar ve orman sadece görünüşlerini tamamlar. Biraz tarih için, yakındaki Cantacuzino Kalesi’ne bile bakabilirsiniz.

7. Sighisoara

Photo by freestocks on Unsplash

Korkmayın – ama Sighisoara, Drakula hikayesine ilham veren gerçek hayat hükümdarı Kazıklı Voyvoda’nın doğduğu yerdir. Her şeyin gerçekleştiği yeri Vlad Evi’nde ziyaret edebilirsiniz. Aksi takdirde, Sighisoara’nın son derece iyi korunmuş bir ortaçağ müstahkem merkezi vardır ve etrafındaki duvarlar hala kalmıştır. Bunların tümü Sighisoara’ya UNESCO Dünya Mirası listesinde bir yer kazandırmıştır. 

8. Constanta (Köstence)

Image by Christo Anestev from Pixabay

Başlangıçta Yunanlılar tarafından kurulan Köstence, iki buçuk bin yıldan daha eskidir ve hatta bir Yunan efsanesinde bahsedilmiştir. Daha sonra Romalı şair Ovid hayatının son yıllarını burada geçirecekti. Roma İmparatorluğu dağılmaya başladığında, Köstence 1419’a kadar el değiştirecekti, Osmanlılar onu 400 yıldan fazla bir süre kontrol etti. Bölge 1878’de Romanya’nın kontrolüne geçti ve o zamandan beri Karadeniz’de önemli bir liman oldu. Şehir, büyüleyici farklı tarzlara sahip binalarla doludur ve tabii ki Karadeniz sahili bir başka büyük çekimdir. Burası kesinlikle birkaç gün daha kalmak isteyeceğiniz bir şehir.

9. Iasi (Yash)

Photo by Tudor Baciu on Unsplash

Bir zamanlar Moldavya Prensliği’nin başkenti ve hatta Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında kısa bir süre için Romanya’nın başkenti olan bu şehir, tüm Rumenlerin ulusal bilincinde önemli bir yer kaplar ve bu nedenle Romanya’nın Kültür Başkenti olarak bilinir. “Yash” olarak telaffuz edilen Iasi, tümü şehre damgasını vuran çeşitli etnik gruplarla dolu bir tarihin Romanya modelini takip ediyor. Özellikle Iasi, II.Dünya Savaşı’na kadar çok büyük bir Yahudi nüfusa sahipti. Şehir, Romanya’daki hayatta kalan en eski sinagog, bir Ermeni Ortodoks Kilisesi ve çok sayıda manastır da dahil olmak üzere çeşitli farklı gruplardan büyüleyici bir dini yapı koleksiyonuna sahiptir. Osmanlı – Rus savaşı sonrasında yapılan Yaş Antlaşması bu şehirde imzalanmıştır.

10. Oradea

Başka bir bölgesel başkent, Romanya’nın batı Crisana bölgesinde, Macaristan’a çok yakın güzel Oradea’yı bulacaksınız. Bu nedenle Macarların şehri geliştirmede önemli bir rol oynamış olması şaşırtıcı değildir. Birinci Dünya Savaşı’na kadar geçen birkaç yüzyıl boyunca Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bir parçasıydı ve bu süre zarfında şehrin büyük kısmı güzel Barok ve Art Nouveau tarzlarında inşa edildi. Oradea, sakinlerinin yaklaşık dörtte biri Macar olduğu için hala gerçek anlamda iki dilli bir şehirdir. Şimdi çok önemli bir kültür ve eğitim merkezidir ve mimariden tarihe, şehrin hemen dışındaki lüks kaplıcalara kadar pek çok nedenle görülmeye değerdir.

Yazar: Uğur Hasdemir